اقامت تحصیلی ترکیه【بررسی تمام شرایط✔️】

29 تیر 1401
۰ دیدگاه

در این مقاله به ویزای تحصیلی ترکیه ، مراحل اخذ ویزای تحصیلی ترکیه ، تحصیل در مقاطع مختلف تحصیلی از دبستان تا دکتری ، هزینه های تحصیل و زندگی ، چگونگی اخذ ویزای تحصیلی ترکیه، مدارک مورد نیاز و سایر نکات مرتبط با مهاجرت تحصیلی به کشور ترکیه را مورد بررسی علمی قرار می دهیم. 

سوالاتی که به آنها پاسخ داده شده است :

  • شرایط کلی تحصیل در ترکیه چگونه است ؟ 

  • شرایط کلی تحصیل در مدارس بین المللی ترکیه چگونه است ؟

  • شرایط پذیرش دانشگاه‌های ترکیه آزمون

  • یوس چیست؟
  • تحصیلات مقطع کارشناسی در ترکیه و ورود به دانشگاه در ترکیه

  • یوس مرکزی چیست؟

  • تحصیلات مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های ترکیه

  • تحصیلات مقطع دکتری در دانشگاه های ترکیه
  • مدارک مورد نیاز برای تحصیلات در ترکیه و دریافت اقامت تحصیلی ترکیه 
  •  دریافت بورسیه تحصیلی در ترکیه
  • شرایط دریافت بورسیه تحصیلی 
  • شرایط کار در ترکیه برای دانشجو‌یان
  • ویزای همراه برای دانشجویان در ترکیه
  • مجوز اقامت تحصیلی چند ساله صادر میشود ؟ 
  • اقامت از طریق کلاس های تومر

  • دلایل رد ، ابطال و عدم تمدید اقامت دانشجویی چیست ؟ 

برای پاسخ به این نوع از سوالات و نکات مربوط به تحصیل در ترکیه و اقامت تحصیلی ترکیه و نحوه اخذ ویزای تحصیلی ترکیه در مقاطع مختلف تا انتهای این مقاله با ما باشید

طبق مواد شماره ۳۸ تا ۴۱ از قانون ۶۴۵۸ در مورد حمایت از اتباع خارجی و حمایت بین المللی مجوز اقامت تحصیلی تنظیم شده است . علاوه بر این مجوز اقامت تحصیلی طبق قانون حمایت بین المللی از دانشجویان طبق مواد ۳۵ تا ۳۹ از این قانون تنظیم شده است .

طبق این بند مجوز اقامت تحصیلی در مقاطع مختلف تحصیلی در ترکیه برای اتباع خارجی صادر می‌شود. کشور ترکیه یکی از کشور‌های در حال توسعه می باشد و  به دلیل سیاست‌های توریستی ، جاذبه های گردشکری و مهاجرپذیری خود، به اشکال گوناگون اقدام به جذب اتباع کشور‌های گوناگون می‌کند. در سال های اخیر، کشور ترکیه به کشوری محبوب برای تحصیل تبدیل شده و تحصیل در این کشور علاقمندان زیادی داشته است. البته اقامت تحصیلی تنها روش دریافت اقامت در ترکیه نیست ، برای مشاهده مقاله انواع اقامت ترکیه اینجا کلیک کنید

تحصیل در ترکیه و اقامت تحصیلی ترکیه

شرایط کلی تحصیل در ترکیه

طبق قوانین آموزش ترکیه در این کشور ، همانند ایران کودکان در مقطع دبستان وارد مدرسه می‌شوند و دوران تحصیل را آغاز می‌کنند. سپس دانش آموزان موظف هستند در مقاطع راهنمایی و دبیرستان نیز شرکت کنند . در نظام آموزشی ترکیه تحصیلات در سه مقطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان از لحاظ قانونی بر همه افراد واجب است. اغلب مدارس ابتدایی و راهنمایی در ترکیه دولتی هستند و کتب و برنامه درسی آنان کاملا با زبان ترکی ارائه می‌شود. مقاطع ابتدایی و راهنمایی، هر کدام ۴ سال زمان می‌برند . البته در طی این دو مقطع تحصیلی دانش آموزان (چه داخلی و چه آنها که با ویزای تحصیلی ترکیه به این کشور سفر کردند) مطابق با برنامه درسی خود زبان انگلیسی را نیز می آموزند. دانش آموزان در ترکیه پس از گرفتن مدرک راهنمایی ، به دبیرستان می‌روند و در این مقطع نسب به علاقه خود می‌توانند رشته مورد نظر تحصیلی‌ خود را انتخاب کنند. به طور مثال افرادی که به دروس نظری مثل ریاضی و علوم علاقه‌ای ندارند، می‌توانند همچون نظام آموزشی ایران در دبیرستان‌های فنی ثبت‌نام کنند و مهارت‌های عملی برای ورود به بازار کار را فراگیرند.

مدارس بین‌المللی ترکیه

یکی از چالشهای مهم برای تحصیل فرزندان مهاجرین در ترکیه ، زبان تدریس در مدارس است . در حقیقت مدارس دولتی ترکیه، برنامه دروس خود را به زبان ترکی ارائه می‌کنند. دانش ‌آموزان خارجی که درخواست حضور در این مدارس را دارند نیز باید در آزمون ورودی این مدارس شرکت کنند که در طی آن تسلط آنها به زبان رسمی کشور ترکیه یعنی زبان ترکی را مورد آزمایش قرار می‌دهند. این موضوع برای افرادی که با زبان ترکی آشنا نیستند دردسر ساز خواهد بود.
برای حل این چالش مدارسی در ترکیه به وجود آمدند که مخصوص افرادی است که نمی‌خواهند به زبان ترکی تحصیل کنند. این مدارس که به مدارس بین‌المللی نام دارند ، نظام آموزشی و برنامه دروسشان مطابق با مدارس اروپایی و آمریکایی است و برای ارائه دروس از زبان انگلیسی استفاده می‌کنند. اما موضوعی که در اینجا اهمیت دارد این است که تحصیل در این مدارس برخلاف مدارس عادی ترکیه، نیازمند پرداخت شهریه است . البته بعضی از آنها به صورت شبانه روزی هم می‌توانند از دانش آموزان مراقبت کنند. این ویژگی برای والدینی که فقط می‌خواهند فرزندان خود را برای تحصیل به ترکیه بفرسند، امتیاز بسیار خوبی بشمار می آید .

تحصیلات مقطع کارشناسی در ترکیه و ورود به دانشگاه در ترکیه

نظام آموزشی دانشگاهی در ترکیه تا حدودی شبیه به نظام آموزشی دانشگاهی ایران است. دانشگاه‌های ترکیه رشته‌های مقطع کارشناسی را همچون دانشگاه های ایران در ۸ ترم ارائه می‌کنند که این عدد در مورد رشته های پزشکی بین ، ۲ الی ۴ ترم بیشتر می‌شود . آغاز سال تحصیلی در دانشگاهی ترکیه ماه سپتامبر (اواخر شهریور) می باشد و دانشگاه های این کشور برای تعطیلات کریسمس به مدت ۲ هفته تعطیل می‌شوند.
تحصیل در هیچ کدام از دانشگاه‌های ترکیه رایگان نیست، حتی دانشگاه های دولتی . و  شما برای تحصیل در دانشگاه‌های دولتی این کشور نیز باید بعد از دریافت پذیرش قطعی ، مبلغ مشخصی را به عنوان شهریه بپردازید. اما تحصیل در دانشگاه های دولتی هزینه بسیار ناچیزی دارد . و در مقایسه با دانشگاه های خصوصی ، میتوان گفت تحصیل در دانشگاه دولتی تقریبا رایگان است.

شرایط پذیرش دانشگاه‌های ترکیه

نکته مهم درباره گرفتن اقامت تحصیلی ترکیه در مقطع کارشناسی این است که همه افراد باید حدود یک سال در کلاس‌های مخصوص دانشگاه (کالج) شرکت کنند و طی این یک سال آمادگی لازم برای حضور در دانشگاه را به دست آورند . همچنین آزمون ورودی توسط خود دانشگاه‎‌ها برگزار می شود ولی قبولی در آنها نیز چندان آسان نیست و قبولی در آن نیازمند مطالعه و صرف زمان و انرژی است. به طور مثال در این فرآیند آزمون‌هایی نظیر SAT (یک آزمون جامع بین‌المللی که توسط دانشگاه‌های آمریکا پایه گذاری شده است.) یا آزمون یوس (برای متقاضیان خارجی) از داوطلبان گرفته می‌شود.
برنامه‌های درسی در دانشگاه های ترکیه به زبان ترکی ارایه می شود. البته چندین دانشگاه معتبر در ترکیه وجود دارند که زبان مورد استفاده در آنها انگلیسی است.

 برای قبولی در این دانشگاه‌ها و گرفتن ویزای تحصیلی ترکیه، باید مدرک آزمون آیلتس خود را با نمره‌ای بین ۵ تا ۶ به آنها ارائه کنید که البته این نمره در مقایسه با نمرات لازم آیلتس برای شرکت در دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی پایین‌تر است. 

پذیرش در دانشگاه های ترکیه برای مقطع کارشناسی و پزشکی با آزمون یوس نیز انجام می پذیرد.

اقامت تحصیلی ترکیه

آزمون یوس چیست؟

YÖS مخفف Yabanci Uyruklu Öğrenci Sinavi آزمون ورودی دانشگاه های دولتی ترکیه و همچنین برخی از دانشگاه های خصوصی ترکیه مانند باشکنت در آنکارا برای داوطلبین خارجی و مهاجرین است . کسانی که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی مهندسی و سایر رشته ها یا رشته‌های پزشکی و دنداپزشکی در دانشگاه‌های دولتی و برخی دانشگاه های خصوصی ترکیه را دارند می‌توانند با کسب نمره قبولی در آزمون یوس برای پذیرش در دانشگاه مورد نظر اقدام کنند . آزمون یوس هر سال در اردیبهشت و خرداد ماه برگزار می شود و هر دانشگاه به صورت اختصاصی آزمون ورود برای اتباع خارجی برگزار می کند . اغلب دانشگاه ها آزمون یوس را در شهرهای آنکارا و استانبول برگزار می کنند . اما برخی دانشگاه ها این آزمون را تنها در خود دانشگاه برگزار می کنند و متقاضی لازم است برای شرکت در آزمون به محل دانشگاه مراجعه کند. البته پذیرش در مقاطع ارشد و دکتری پروسه ای جداگانه دارد و ارتباطی به آزمون یوس ندارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

 

یوس مرکزی چیست؟

طبق جدیدترین اخبار و بخشنامه سازمان YOK (سازمان یوک ترکیه متولی نظارت بر کلیه دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور ترکیه می باشد. و برای هماهنگی هرچه بهتر بین دانشگاه های ترکیه و جهت بالا بردن کیفیت آموزش آن ها از استراتژی ها و تکنیک های آموزش عالی خاصی استفاده می کند.) علیرغم اینکه از سال ۲۰۱۰ تا به امروز آزمون های یوس توسط دانشگاه‌های ترکیه برگزار می شد، مقرر گردید آزمون یوس از سال ۲۰۲۲ و بعد از آن مجددا توسط سازمان سنجش بصورت مرکزی و یکپارچه برگزار خواهد شد.
متقاضیان رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، حقوق و مهندسی باید در آزمون MYÖS و جدیدا با نام TRYOS شرکت نمایند.
موضوعات مندرج در بخشنامه به شرح ذیل می باشد.
آزمون دانشجویان خارجی (YÖS) آخرین بار توسط ÖSYM در سال ۲۰۱۰ برگزار شد و پس از آن فرآیندهای جذب دانشجویان بین المللی به دانشگاه های ما واگذار شد. این وضعیت عموماً مورد استقبال دانشگاه‌های ما قرار گرفت و فرآیند پذیرش دانشجو از خارج از کشور توسط دانشگاه‌های ما با شیوه‌های متفاوتی انجام شد. با شرایط شرکت در آزمون و پذیرش دانشجو از خارج از کشور، معدل و … به دانشگاه ها واگذار شده است. اینکه برخی از آنها بر اساس نتایج آزمون‌هایی که در خارج از کشور برگزار می شوند و یا بدون آزمون دانشجو می پذیرند، اعتبار این آزمون ها توسط دانشگاه های مختلف هم از نظر کاربردی و هم از نظر سنجش و ارزشیابی و اینکه دانشگاه های ما دارای مشکلات دیپلماتیک در استفاده از آزمون‌ها به دلیل نداشتن تجربه کافی در خصوص سیستم آموزشی خارج از کشور، منجر به برداشت منفی از سیستم آموزش عالی ترکیه شده است. با توجه به موضوع، با تصمیمات کارگروه اصول پذیرش دانشجو از خارج از کشور متشکل از نمایندگان وزارت کشور، وزارت امور خارجه، وزارت آموزش ملی، ریاست مجموعه ترک های خارج از کشور و جوامع وابسته، ÖSYM(سازمان سنجش،پذیرش و ارزشیابی)، بنیاد معارف ترکیه، موسسه یونس امره و نماینده دانشگاه ها در این زمینه، آزمون مرکزی با بهره گیری از فرصت ها و فناوری های امروزی در جذب دانشجوی بین المللی، مطابق با سنجش و ارزیابی. قوانین و مقرراتی که امکان نظارت و ارزشیابی، رسیدن به هدف بین المللی سازی هدفمند در آموزش عالی، اجرای استاندارد با در نظر گرفتن مواردی که رعایت کیفیت را تضمین می کند، می دهد.

تحصیلات مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های ترکیه

پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه‌های ترکیه ، آسان‌تر از پذیرش مقطع کارشناسی است. در حقیقت شما در این مقطع تحصیلی نیازی به شرکت در آزمون‌های سنجشی مختلف مانند SAT یا حتی آزمون ورودی خود دانشگاه هم ندارید. فقط با ارائه مدارک تحصیلی و رزومه علمی به دانشگاه، در یک جلسه مصاحبه شرکت می‌کنید و بعد از دریافت پذیرش دانشگاه در دانشگاه ثبت‌نام شده و مشغول به تحصیل می‌شوید. برنامه دروس دانشگاهی در مقطع کارشناسی ارشد با دو زبان ترکی و انگلیسی ارائه می شود . دوره‌های کارشناسی ارشد در دانشگاه‌های ترکیه همانند دانشگاه های ایران در دو سال تحصیلی ارائه می‌شوند و در پایان دوره نیز دانشجو باید پایان‌نامه یا پروژه‌ای که به او محول شده است را به دانشگاه ارائه دهد.

تحصیل در مقطع دکتری در دانشگاه های ترکیه

 برای پذیرش دانشجویان دکتری در دانشگاه‌های ترکیه ، داوطلبین حضور در این مقاطع تحصیلی، نیازی به شرکت در هیچگونه امتحانی ندارند. داوطلبان باید با اساتید هیئت علمی مکاتبه کرده و با ارسال رزومه و مذاکره با آنها، رضایتشان را جلب کرده و در دانشگاه پذیرفته شوند. البته شرط مهم پذیرفته شدن در مقطع دکتری و گرفتن ویزای تحصیلی ترکیه ، داشتن مدرک زبان بین‌المللی مثل آیلتس و تافل است. البته نمره مورد قبول هر دانشگاه متفاوت است ولی به صورت کلی برای تافل بالاتر از ۸۰ و برای آیلتس نیز بالاتر از ۶.۶ توصیه می‌شود.

مدارک مورد نیاز برای تحصیلات در ترکیه و دریافت اقامت تحصیلی ترکیه :

پس از ورود به ترکیه با استفاده از ویزای تحصیلی، شما ۳۰ روز فرصت دارید جهت اقامت بیش از ۳ ماه، نسبت به اخذ اقامت دانشجویی در ترکیه اقدام نمایید. دانشجویان باید مدارکی را نیز به اداره ی مهاجرت ارائه دهند تا بتوانند اقامت خود را برای مدت بیشتر از ۳ ماه در ترکیه حضور داشته باشند. درواقع پس از دریافت پذیرش از دانشگاه های ترکیه ، برای گرفتن صدور ویزای تحصیلی ترکیه یا همان اقامت تحصیلی ترکیه لازم است مدارکی را به اداره مهاجرت ترکیه ارائه کنید تا مجوز حضور در این کشور را دریافت کنید ، . این مدارک عبارتند از: • مدارک شناسایی معتبر (شناسنامه، پاسپورت) اصل بعلاوه کپی • مدرک قبولی در دانشگاه مورد نظر (اصل مدرک پذیرش قطعی) • مدارک تحصیلی قبلی به همراه ریز نمرات • رزومه علمی (شامل مقالات و آزمایشاتی که در گذشته انجام داده‌اید) • پرینت حساب بانکی برای اثبات وضعیت مناسب مالی • فیش پرداخت شده بیمه سلامت و درمان

دریافت بورسیه تحصیلی در ترکیه

بورسیه تحصیلی یک نوع بسته حمایتی دولتی است که از سمت دولت ترکیه برای دانشجویانی که توان مالی بالایی ندارند، اعطا می شود. دانشگاه‌های ترکیه با برخورداری از حمایت‌های دولت این کشور برای پیشبرد اهداف علمی کشور، هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان را با انواع بورسیه‌های تحصیلی تحت حمایت قرار می‌دهند. بورسیه‌های تحصیلی در ترکیه انواع مختلفی دارند . بعضی از آنها تمام هزینه‌های ویزای تحصیلی ترکیه و زندگی دانشجو و برخی دیگر ، بخشی از هزینه‌های تحصیل دانشجو را پوشش می دهند . مبلغ بورسیه‌های تحصیلی در مقاطع دانشگاهی مختلف با هم فرق می‌کند، در حالت کلی بورسیه پرداختی به دانشجویان دکتری بیشتر از کارشناسی ارشد و کارشناسی ارشد بیشتر از دانشجویان مقطع کارشناسی است.

شرایط دریافت بورسیه تحصیلی 

همه دانشجوهای دارنده ویزای تحصیلی ترکیه شرایط گرفتن بورسیه تحصیلی را ندارند. پیش از همه دانشجو باید رزومه علمی مناسبی داشته باشد ، یعنی هرچه قدر میزان فعالیت‌های علمی دانشجو در گذشته بیشتر باشد و نتایج بهتری نیز خلق کرده باشد، احتمال اعطای بورسیه به او بالاتر می‌رود. همچنین معدل دانشجو نیز در فرآیند بررسی او برای اعطای بورسیه تحصیلی بسیار حائز اهمیت است. اکثر دانشگاه‌ها نمره‌ای را به عنوان حداقل معدل مورد نیاز برای اعطای بورسیه به دانشجو در نظر گرفته اند. برای اطلاع از نحوه دریافت بورسیه هر دانشگاه ، به وبسایت دانشگاه مد نظر مراجعه کنید

شرایط کار در ترکیه برای دانشجو‌ها

به طور کلی دانشگاه‌های ترکیه مشکلی با کار کردن دانشجو در طول دوران تحصیل ندارند. اما در این زمینه شرایط خاصی وجود دارد. مطابق قوانین کشور ترکیه، دانشجو‌هایی که از کشور‌های دیگر با ویزای تحصیلی ترکیه (اقامت تحصیلی ترکیه) به این کشور آمده‌اند، نمی‌توانند در سال اول تحصیل خود در این کشور مشغول به کار بشوند. در واقع کار کردن دانشجو در ترکیه در سال اول تحصیل ممنوع است. همچنین بعد از گذشت یک سال با درخواست رسمی به اداره کار کشور ترکیه ، می‌توانند در شغل‌هایی نیمه وقت مشغول به کار شوند. افرادی که به زبان انگلیسی تسلط دارند می‌توانند به جای کسب شغل خارج از دانشگاه، با خود دانشگاه در پروژه‌های مختلف علمی همکاری کنند و از این راه کسب درآمد کنند.

ویزای همراه برای دانشجویان در ترکیه

 یکی از مزیت‌های تحصیل در ترکیه، اجازه سفر به بستگان فرد به عنوان همراه است . اگر فردی موفق به دریافت ویزای تحصیلی ترکیه شود ، می‌تواند برای همسر خود و همچنین فرزندان زیر ۱۸ سال نیز درخواست ویزای همراه کند. مدت زمان اعتبار این ویزا تا زمان اعتبار ویزای خود دانشجو است. البته شخص همراه در حالت عادی اجازه کسب شغل در ترکیه را ندارد .

مجوز اقامت تحصیلی چند ساله صادر میشود ؟

  • اگر مدت تحصیلی کمتر از یکسال باشد مجوز اقامت نمیتواند بیشتر از دوره آموزشی برایشان صادر شود.
  • به اتباع خارجی که به واسطه سازمان و نهادهای دولتی به ترکیه آمده و آموزش خواهند دید، در طول مدت آموزش، اجازه اقامت داده خواهد شد.
  • افراد خارجی که در ترکیه مشغول به تحصیل هستند (ابتدایی ، متوسطه ) و تمامی هزینه های آنها از طرف شخص حقیقی و یا حقوقی تامین میشود و رضایت نامه قانونی از والدین آنها وجود داشته باشد میتوانند مجوز اقامت خود را به مدت یکسال بگیرند .

اقامت از طریق کلاس های تومر

با شرکت در کلاس های تومر می توان اقامت ترکیه را دریافت کرد . ولی لازم است کلاس های تومر زیر نظر دانشگاه و با ثبت نام دانشگاه صورت بگیرد . همچنین هزینه کلاس های تومر برای پیش ثبت نام حدود ۲۰۰ دلار می باشد . البته اقامت های تومر اغلب با توجه به دوره های تومر ۶ ماهه هستند. اگر هدف شما صرفا گرفتن اقامت ترکیه است ، اقامت از طریق کلاس های تومر روش مناسبی نخواهد بود. 

دلایل رد ، ابطال و عدم تمدید اقامت دانشجویی چیست ؟ 

دولت ترکیه میتواند اقامت دانشجو را در میان مدت زمان دوره تحصیل لغو کند. از دلایلی که میتواند منجربه ابطال اقامت شود موارد زیر هستند :
• عدم تحقق و یا از بین رفتن دلایلی که با آن مجوز اقامت تحصیلی برای شخص صادر شده است .(مثل اخراج از دانشگاه)
• اگر دلیلی پیدا شود که شخص نمیتواند تحصیل خود را ادامه دهد .(مشروط شدن پی درپی دانشجو)
• اگر دلیلی پیدا شود که شخص از اقامت تحصیلی خود برای کارهای دیگری استفاده میکند .(کسب درآمد و اشتغال بدون دریافت مجوز)
• اگر دانشجو را از کشور ترکیه اخراج و برگه عدم ورود به خاک ترکیه را برایش صادر کرده باشند.


برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره سایر مناطق استانبول با ما همراه باشید

سایر خدمات موسسه بین المللی رخنه برای مشتریان عزیز

مشاوره و راهنمایی در مورد انتخاب بهترین خانه در استانبول بر اساس میزان بودجه و سلایق شما

نظارت بر صحت و سلامت سند ملکی و انجام خدمات مربوط به اخذ اقامت و شهروندی ترکیه

برای خرید ملک در ترکیه با شماره‌ ۰۰۹۰۵۳۱۹۱۳۷۵۶۷ تماس بگیرید یا اینجا کلیک نمایید.

برای مشاهده تنها پیج رسمی موسسه حقوقی و بین المللی رخنه در اینستاگرام اینجا کلیک کنید

ارسال دیدگاه